De tijd van ‘iedereen en zijn moeder’ op de praalwagen is voorbij: verzekeraar de Vereende beperkt het aantal mensen op de carnavalswagens tot maximaal twintig. Hoewel in 2023 al aangekondigd, zagen lang niet alle carnavalsvereniging dit aankomen. Dát snapt Bert Sonneveld van de Vereende nog wel. Maar kom bij hem niet aan met dat de Vereende streng is geworden. “Het zijn lage premies gezien het risico: dat willen we zo houden.”
Het maakte nogal wat los in de regionale dagbladen van voornamelijk Limburg en Noord-Brabant: het ‘beperkte’ aantal mensen op de praalwagen. Tussen aanhalingstekens inderdaad. Want dat er überhaupt al twintig mensen verzekerd op een trekker en platte kar mogen staan, die eigenlijk bedoeld is om zaken als hooi en bieten mee te vervoeren; dáár stapt men misschien wel iets te makkelijk overheen vindt marketing- en acceptatiemanager van de Vereende, Bert Sonneveld.
Nodig om onverzekerbaarheid te voorkomen
Sonneveld: “Eerlijk, we zitten er wel een beetje mee in onze maag. We zijn de enige verzekeraar die een praalwagenverzekering voor één optocht aanbiedt en hebben als missie om onverzekerbaarheid tegen te gaan. Maar dat maakt preventie en het treffen van voorzorgsmaatregelen wat ons betreft wel echt cruciaal.”
Om de wagens verzekerbaar te houden werden de afgelopen jaren een aantal polisvoorwaarden toegevoegd of aangepast. Zo moet er een omheining van minimaal 120 centimeter hoog zijn. Ook zijn de mensen op de praalwagen alleen nog maar verzekerd tíjdens de optocht, niet tijdens de rit van de stalling naar het startpunt.
Verschillende carnavalsverenigingen gaven aan dat deze beperking hen slecht uitkomt en nogal uit de lucht komt vallen. Terecht?
“We hebben deze beperking vorig jaar al aangekondigd. Maar goed, ik snap ook wel dat de carnavalsverenigingen daar toen nog niet mee bezig waren. Aan de andere kant: als carnavalsvereniging kun je zelf ook wel bedenken dat zoveel mensen op een wagen niet echt veilig is. En er gebeuren veel ongelukken hoor. Google maar eens op ‘ongeluk carnavalsoptocht’; voorbeelden te over. Het gaat mis bij het op- of afstappen. Mensen op de platte kar denken dat hij stilstaat; het kan dat er wat gedronken is. En om die vergelijking maar door te trekken: als er een baal hooi van de trekker valt, is dat geen probleem. Maar bij mensen is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Er kan ontzettend veel leed ontstaan bij een ongeluk. Met alle gevolgen van dien voor slachtoffer, chauffeur en iedereen bij de carnavalsvereniging. Graag helpen we om dat te voorkomen.”
‘Relatief lage premie gezien de risico’s’
Een verzekeringsadviseur beweert in één van de regionale dagbladen dat jullie als de Vereende ‘minder accepteren’, dus strenger zijn geworden. Ben je het daar mee eens?
“Nee. Kijk, als je het vergelijkt met vijftien jaar geleden zijn er wel regels en voorwaarden bijgekomen. Aan de andere kant: als je je daaraan houdt, ben je meer dan welkom om bij ons een verzekering af te sluiten. Daarnaast: het is een verzekering met een relatief lage premie, gezien de risico’s die we afdekken. Dat willen we zo houden. Maar dan móéten we wel kijken hoe we de schade zoveel mogelijk kunnen beperken. Zodat het feest, wat zo’n optocht natuurlijk is, veilig door kan gaan.”
Maar er zijn dus ook uitzonderingen; dat je dus wél met twintig man op zo’n wagen mag? Als je een professionele, serieuze carnavalsvereniging met een KvK-nummer bent, lees ik in hetzelfde stuk.
“Dat zijn wel echt uitzonderingen hoor. Als jij een normale trekker en platte kar hebt én je hebt een KvK-nummer, dan mogen er alsnog maar twintig mensen op. Maar die uitzonderingen horen wel bij de ambachtelijke wijze van accepteren van de Vereende. We kijken altijd naar de specifieke situatie.”
Aan de adviseur de taak om hier tijdens zijn rondje langs de verenigingen nog maar eens op te wijzen?
“Inderdaad. Als eerste contactpersoon – en risicomanager – voor mensen van de vereniging en de vereniging zelf raden we alle adviseurs aan om vlak voor carnaval nog eens een rondje te maken langs alle carnavalsverenigingen in je portefeuille; dat zullen er ook geen honderden zijn. Wijs ze nog eens vriendelijk op alle polisvoorwaarden en preventiemogelijkheden, zodat ze op een veilige wijze weer een prachtig feest kunnen vieren.”